Anders Bergwall

Anders påbörjade karriären som bergsguide redan under tidigt åttiotal och med 20 års skidåkning och klättring på heltid är han mycket rutinerad. Anders har genomfört ett flertal expeditioner i Himalaya och han har även guidat på Grönland samt genomfört ett trettiotal bestigningar av Mt Blanc. Genom sitt arbete som alpin fjällräddare har han utvecklat ett unikt säkerhetskunnande. Genom unik lokalkännedom och kompetens blir en aktivitet med Anders garanterat en upplevelse!

Anders började sin guidekarriär som skibum i Chamonix efter avslutat turist- och hotellgymnasium med praktik i Österrike. De sista åren arbetade han extra som hjälpreda åt lokala bergsguider. Somrarna ägnades åt klättring i Bohuslän med jobb som kock på Marstrand för att gå ihop ekonomin.

Efter att sommartid ha klättrat och arbetat i Riksgränsen började Anders 1986 arbeta som färdledare med toppturer, helikopterskidåkning, högfjällskurser och klätterkurser. Parallellt med detta tog han sin skidlärarexamen och sommaren 1987 arbetade han som skidlärare på Turoa ski academy på Nya Zeeland. Från 1988 till och med 1992 kom somrarna att ägnas åt arbete som klätterinstruktör på Nord Norsk klatreskole.

1992 startade Anders sin verksamhet som frislandsguide och utbildningen till auktoriserad bergsguide påbörjades. Som en av de första svenskarna examinerades Anders 1996 som auktoriserad UIAGM-guide och började arbete med offpist guidning i La Grave.

Anders har under hela sin karriär genomfört ett flertal expeditioner världen över. Av dessa kan nämnas guidning på Passu peak i Norra Pakistan, svensk/norsk vinter expedition till Ama Dablam i Nepal, guidning upp på Island Peak i Nepal, rekognosering åt Indiska staten av vinterturism i Sikkim samt skidbestigning vid Ikamiut och Evighetsfjorden på Grönland.

Ända sedan 1987 har Anders varit alpin fjällräddare i norra Lappland med uppgift att rädda nödställda i svår terräng. Utöver bergs- och glaciärräddning innebär det även räddning i grotta, i strömmande vatten och på andra platser där ordinarie fjällräddning eller räddningstjänst inte kan verka på ett säkert sätt. Arbetet som alpin fjällräddare har gjort Anders till något av en expert på säkerhet och han är en flitigt anlitad konsult på området. De senaste åren har han genomfört ett flertal uppdrag som ansvarig för säkerhet och logistik för expeditioner, forskningsgrupper, multisport tävlingar, etc.

De senaste åren har Anders ansvarat för helikopterskidåkning i Riksgränsen, genomfört ett trettiotal lyckade bestigningar av Mt Blanc, guidat ett flertal grupper på Grönland med bland annat 90 ”first descents” på två veckor, varit i Himalaya på expeditioner samt genomfört en rad aktiviteter i området kring Kebnekaise.

Boka din bergsguide här »

Bergsguide Anders Bergwall

Guide Fakta

FÖDD ÅR: 1962

GUIDE SEDAN: 1996

NATIONALITET: SWE

SPECIALITET: Helikopterskidåkning på Grönland och Nordkalotten, alpinguidning med inslag av säkerhet, expeditioner i Himalaya och på Grönland.

 

Utbildning

1998
LAVINUTBILDNING
BMC, motsvarar Kanadas level 1

1996
UIAGM-GUIDE
Auktoriserad Svensk Bergsguide och därmed UIAGM/IVBV/IFMGA guide.

1994
AUKTORISERAD SVENSK BERGSGUIDE
Auktoriserad svensk bergsguide inom ramen för Svenska Bergsgudieorganisationen.

1993
SLAO
Svenska Liftanläggningars organisation, alpin fjällräddning

1987
AUKTORISERAD SVENSK SKIDLÄRARE
Utbildning till skidlärare inom ramen för Svenska Skidskolans råd.

1979
SKIDINSTRUKTÖR
Friluftsfrämjandet

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing