Anders Swensson

Anders Swensson har arbetat som bergsguide de senaste tretton åren och han var med i den första omgången svenska bergsguider som utbildades. Anders har stor erfarenhet av att skräddarsy upplevelser utifrån gästernas önskemål och ambitioner. Genom att vara flexibel med upplägget på en aktivitet och logistik strävar Anders att alltid leverera den bästa möjliga guidningen vid varje tillfälle. Säkerhet är A och O som bergsguide och denna kommer alltid i första hand poängterar Anders.

Efter några säsonger i Chamonix under tidigt åttiotal beslöt sig Anders för att utbilda sig till guide. Han gick Turistsportlinjen (två år) i Kiruna och blev efter avslutad kurs handplockad till sportavdelningen i Riksgränsen. Anders stannade i Riksgränsen sex år och arbetade med toppturer, skidskola, klätterkurser på Lofoten och glaciärkurser i Lyngen. Anders var de sista åren ansvarig för toppturer och helikopterskidåkning på Hotell Riksgränsen. 1996 erhöll Anders sin internationella bergsguide status och flyttade huvuddelen av sin guideverksamhet till Alperna där han nu är verksam inom offpist, ski touring, isklättring och alpin klättring. Anders baserade sig i La Grave de första åren. Idag finns de få platser i Italien, Frankrike eller Schweiz som han inte har klättrat eller åkt skidor på. Fortfarande är Kirunafjällen, Loften och Lyngen favoriter och han återvänder ofta dit med grupper för att klättra eller gå på toppturer.

Anders driver tillsammans med några av Storbritannien mest rutinerade guider en av Storbritannien ledande klätterskolor, International School of Mountaineering (ISM). ISM erbjuder alpin guidning och kursverksamhet i stora delar av Alperna samt expeditioner till Tien- Shan och Peru. Anders har genomfört två expeditioner till Peru och bland annat guidat på Alpamyo.

Anders har under sin tid som bergsguide haft olika befattningar i Svenska bergsguide organisationen. Han är idag ansvarig för utbildning och examination av blivande svenska guider inom klättermomenten. Anders utbildar även sedan en tid montörer inom Telecom branschen i höghöjdsarbete. Under vår och höst arbetar han gärna med klippklätterkurser i Stockholmsområdet.

Boka din bergsguide här »

Bergsguide Anders Swensson

Guide Fakta

FÖDD ÅR: 1965

GUIDE SEDAN: 1996

NATIONALITET: SWE

SPECIALITET: Tur och offpist skidåkning i Alperna, Norge och Sverige. Alpinklättring i Alperna och klätterkurser i Stockholmsområdet.

 

Utbildning

2003
C2, VERTICAL SAFETY
Instruktör Telecom höghöjdsarbete

1996
UIAGM-GUIDE
Auktoriserad Svensk Bergsguide och därmed UIAGM/IVBV/IFMGA guide.

1994
KLÄTTERINSTRUKTÖR
Auktoriserad Svensk Klippklätterinstruktör

1994
SLAO
Svenska Liftanläggningars organisation, alpin fjällräddning

1994
HELIKOPTERSÄKERHET
Norrlandsflyg, utbildning i arbete runt helikopter vid helikopterskidåkning.

1993
SKIDINSTRUKTÖR
SPS, Sveriges proffissionella skidskolor skidinstruktör

1992
ALPINRÄDDNING
Svenska liftanläggningars Organisation. Alpin Räddningskurs

1990
TURISTSPORTLINJEN
Turistsportlinjen, Kiruna två-årig turismutbildning

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing