Avancerad Skitouring Åre

Sylarna bjuder på orörd högalpin fjällmiljö och är en perfekt plats för skitouring. Massivet är brant och högt, har fyra glaciärer och bra fallhöjd som ger långa härliga utförsåk. Denna pärla i Jämtlandsfjällen ligger sydväst om Åre i väglöst land och vi åker snövessla för att smidigt ta oss hit.

På denna intensiva tredagarskurs går vi in på djupet vad gäller topptursskidåkning. Grymma skidåk varvas med praktisk och teoretisk utbildning.

Målsättning

Kursen ska på ett inspirerande sätt lära deltagaren, att med skitouringutrustning, på ett effektivt och säkert sätt röra sig i brantare fjäll/bergsmiljö och därmed kunna göra säkra val och bedömningar på berget vad det gäller turplanering, navigering, vägval och laviner.

Kursinnehåll

  • Utrustning: Genomgång av specialutrustning såsom sele, rep och stegjärn samt för och nackdelar med olika sorters utrustning mm.
  • Teknikträning med specialutrustning: Hur tar man sig förbi till synes omöjliga passager med hjälp av sele, rep, yxa och stegjärn?
  • Teknikträning offpist: Hur man åker brant offpist i olika snöförhållanden mm.
  • Turplanering: Tidsplanering, riskanalys och riskbedömning mm. Vad gör man vid oväder?
  • Navigering/vägval: Hur hittar man den bästa snön, hur navigerar man med karta och kompass i tät dimma?
  • Lavinkunskap: Hur undviker man lavinfarligt område, kamratsök med transceiver, bedömning av lavinfaran utefter analys av olika skikt i snön mm.

Program

Kursen är tre dagar med start torsdag morgon, hemfärd söndag kväll. Dagarna är långa och vi äter medhavd matsäck uppe på fjället.

Torsdag
Samling vid Storulvåns Fjällstation kl10.30. Kort därefter åker vi snövessla in till Sylmassivet. Vi ger oss upp på fjället med stighudar. Vi tittar på vägval efter kriterierna bra snö och säkerhet och går genom navigeringshjälpmedel såsom karta och kompass. Under dagen slipar vi på skidtekniken både uppför och nerför. På kvällen har vi teorikväll och tittar närmare på turplanering, riskanalys, snö- och väderförhållanden. Vi har även utrustningsgenomgång och tittar bl.a. på stegjärn, isyxa, rep och sele. Under kvällen får ni många svar på era frågor som rör turskidåkning och brant skidåkning.

Fredag
Dagstur. Vi etablerar våra kunskaper från gårdagen. Vi går genom användandet av stegjärn och isyxa. Under dagen tittar vi på hur man tar sig förbi till synes omöjliga passager med hjälp av specialutrustning såsom rep, sele, stegjärn etc.

Lördag
Dagstur med ”Avalanche Awareness” som tema. Förhoppningsvis gör vi ett besök på Sylmassivets högsta topp, Storsylen. Under turen tittar vi på hur man undviker lavinfarliga områden, hur man bedömer lavinfaran genom att titta på olika skikt i snön etc. Vi tittar även på hur man effektiviserar sökarbetet av en begravd skidåkare med hjälp av transceiver, spade och sond.

Söndag
Fri dag! Möjlighet för egen topptur efter frukost. Avgång med snövesslan från Sylarnas Fjällstation till Storulvån kl.14.00.


Boka Avancerad Skitouring i Åre »

Avancerad Skitouring i Åre

Aktivitets info

PERIOD: 18/2-1/5

FÖRKUNSKAPER: Viss erfarenhet från turskidåkning.

UTRUSTNING: Möjligheten finns att hyra Dynafitutrustning.

ORTER: Sylarna/Storulvån

LÄNGD och TRANSPORT: Helgen är anpassad för att passa med nattåg ankomst torsdag morgon, avfärd söndag kväll. Meddela om ni önskar ha kursen andra dagar i veckan.

ANTAL: 3-6 pers/guide

INGÅR: Tre dagars kurs, teorikväll samt kurslitteratur. Säkerhetspaket(transceiver,spade,sond), sele samt övrig nödvändig klätterutrustning.

PRIS: 3490kr/pers

BOENDE: Sylarna fjällstation. Pris bädd från 150kr/person(STF-medlem) och natt.

FÖRSÄKRING: Resenären behöver rese- och olycksfallsförsäkring för genomförande av denna aktivitet.

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing