Dick Johansson

Dick Johansson har under 20 år gjort skidturer på Lyngen och Lofoten i norra Norge samt Kebnekaise. Dick är sedan lång tid bosatt i Kiruna där han förestår Vertikal Högfjällssport. Han har tävlingsbakgrund in om skidåkning och har klättrat sedan början av 80-talet. 1993 var Dick ledare för den svenska telemarksexpeditionen till Muztagata i Kina. Expeditionen satte då svenskt höjdrekord för skidbestigning med sina 7 546 m.ö.h.

Ända sedan mitten av 1960-talet har Dick åkt skidor. Under en period tävlade han i Filipstads slalomklubb. Om sin karriär som skidåkare säger Dick följande:

Jag var väl aldrig någon stjärna direkt, utan bäst på att åka rakt ner vilket ledde till goda placeringar i störtlopp.

Grunden för ett gediget skidintresse var dock lagd och efter ett par resor till alperna växtes intresset för off-pistskidåkning.

1975 började Dick polisskolan och efter examen började han som polis i Stockholm. Skidorna följde dock med till storstan och han började jobba extra som guide för resebolaget Ski och Surf. Om denna period säger Dick skämtsamt:

Här åkte man som kökarl till Patrik Vallencant och nu började även klättring bli intressant.

Efter ett par säsonger i alperna kom Dick till Riksgränsen och 1990 flyttade han permanent till Kiruna. Dick tillhörde den första kullen svenska bergsguider som examinerades 1996 och han har varit med att forma SBO och organisationens verksamhet. Under ett antal år tillhörde Dick den lokala fjällräddningen vilket gav honom stor kännedom om Kebnekaiseområdet.

Sedan ett par år tillbaka jobbar Dick sommartid i alperna och vintertid hälften i alperna och hälften i nordkalotten. På programmet står framförallt skitouring, helikopterskidåkning och isklättring. Numera är polisyrket ett minne blott och fokus ligger enbart på guideverksamhetens utmaningar och upplevelser!

Boka din bergsguide här »

Bergsguide Dick Johansson

Guide Fakta

FÖDD ÅR: 1954

GUIDE SEDAN: 1996

NATIONALITET: SWE

SPECIALITET: Skidbestigning och isklättring på nordkalotten. Dick arbetar framförallt kring Kiruna, Narvik och Riksgränsen.

 

Utbildning

1996
UIAGM-GUIDE
Auktoriserad svensk bergsguide och därmed UIAGM/IVBV/IFMGA guide.

1992
KLÄTTERINSTRUKTÖR
Auktoriserad Svensk Klippklätterinstruktör

1989
SKIDINSTRUKTÖR FRILUFTSFRÄMJANDET
Utbildad skidinstruktör i Friluftsrämjandets regi.

1987
TELEMARKSINSTRUKTÖR FRILUFTSFRÄMJANDET
Utbildad telemarksinstruktör i Friluftsrämjandets regi.

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing