Förberedande Haute Route Åre

För dig/er som vill få ut maximalt av er Haute Route och vill åka till alperna ordentligt förberedda erbjuder vi tre dagars förberedande kurs/träningsläger med utgångspunkt Åre. Under denna helg får du svar på alla frågetecken inför resan, pröva utrustningen, tekniktips uppför och nedför samt mycket mer.

Målsättning

Deltagaren skall känna sig trygg inför Haute Route resan. Deltagaren kommer få veta om vad som gäller fysiskt och skidåkningsmässigt samt veta för och nackdelar med olika sorters utrustning.

Kursinnehåll

  • Utrustning: Genomgång av grundutrustning samt specialutrustning såsom sele, rep och stegjärn.
  • Träning: Hur tränar man sig i form inför Haute Route?
  • Teknikträning uppför: Hur man rör sig energisnålt, vändningar mm.
  • Teknikträning offpist: Hur man åker offpist i olika snöförhållanden mm.
  • Teknikträning med specialutrustning: Hur tar man sig förbi till synes omöjliga passager med hjälp av sele, rep, yxa och stegjärn?
  • Lavinkunskap: Hur undviker man lavinfarligt område, kamratsök med transceiver mm.

Program

Kursen är tre dagar med start fredag morgon, hemfärd söndag kväll. Dagarna är långa och vi äter medhavd lunch/fika uppe på fjället.

Fredag
Ankomst till Åre på morgonen. Vi ger oss upp på fjället med stighudar. Tekniktips uppför, vändningar/ ”kickturns”, hur rör man sig energisnålt, i vilken fart rör man sig, hur anpassar man klädseln mm. Offpist på baksidan av Åreskutan, teknikträning utför i olika snöförhållanden samt olika lutningar. På kvällen är det teorikväll samt en inspirerande bildvisning om skidåkning i alpernas huvudstad, Chamonix. Vi tittar närmare på utrustning, träning inför resan, vad som är i ryggsäcken mm. Under kvällen får ni svar på alla era frågor som rör turskidåkning och Haute Route. Vi går även genom programmet för lördag och söndag under kvällen.

Lördag
Dagstur, vi väljer fjälltopp utefter väder och bästa snöförhållanden. Vi etablerar våra kunskaper från gårdagen och tittar på hur man att firar/repellerar sig nerför brantare passager med hjälp av rep och sele. Under dagen tränar vi på hur man använder stegjärn och isyxa och går genom när det kan vara nödvändigt att använda specialutrustningen. På kvällen efter middagen och mörkrets inbrott har vi ett kvällspass, vi ger oss ut igen med pannlampor. Vi stannar och fikar en bit upp på fjället och njuter av stjärnhimmeln. Efter fikat spänner vi på oss skidorna och åker ”nattskidåkning” nerför fjället med hjälp av pannlampans sken.

Söndag
Dagstur. ”Avalanche Awareness”, hur undviker man lavinfarliga områden? På eftermiddagen tränar vi kamratsök med hjälp av våra transceivers. Vi lär oss hur man effektivt hittar en kamrat som ligger under snön med hjälp av transceiver, spade och sond.


Boka Förberedande Haute Route i Åre »

Förberedande Haute Route i Åre

Aktivitets info

PERIOD: 15/12-30/4

FÖRKUNSKAPER: God erfarenhet från skidåkning i pist.

UTRUSTNING Möjligheten finns att hyra Dynafitutrustning. Önskar man att köpa ny utrustning så är helgen ett bra tillfälle att testa olika skid- och pjäxmodeller. Meddela i förväg om era önskemål.

ORTER: Åre

LÄNGD och TRANSPORT: Helgen är anpassad för att passa med nattåg ankomst fredag morgon samt avfärd söndag kväll. Meddela om ni önskar ha kursen andra dagar i veckan.

ANTAL: 3-6 pers/guide

INGÅR: Tre dagars kurs, teorikväll, kurslitteratur/träningsprogram. Säkerhetspaket(transceiver,spade,sond), sele samt övrig nödvändig klätterutrustning.

PRIS: 3490kr/pers

BOENDE: Vi samarbetar med flera aktörer – kontakta oss så berättar vi mer.

FÖRSÄKRING: Resenären behöver rese- och olycksfallsförsäkring för genomförande av denna aktivitet.

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing