Grundkurs Skitouring Åre

Lär dig grunderna vad gäller topptursskidåkning! Kombinationen av stillhet och motion uppför med fin orörd snö nerför är en oslagbar känsla och måste upplevas! Vi erbjuder nu två dagars grundkurs i Skitouring med utgångspunkt Åre.

Under denna helg får du förutom bra skidåkning och oförglömliga upplevelser även en stor portion teknikträning, lavinutbildning samt svar på alla frågor som rör topptursskidåkning.

Målsättning

Kursen skall på ett inspirerande sätt lära deltagaren, att med utrustning för skitouring, ge sig ut på dagsturer på egen hand med andra toppturare på samma kunskapsnivå.

Kursinnehåll

  • Utrustning: Genomgång av grundutrustning samt för och nackdelar med olika sorters utrustning mm.
  • Teknikträning: Hur går man energisnålt? Vändningar. Offpistteknik på olika sorters snöunderlag mm.
  • Turplanering: Tidsplanering, riskanalys mm. Vad gör man vid oväder?
  • Navigering/vägval: Hur hittar man den bästa snön, hur navigerar man med karta och kompass i tät dimma?
  • Lavinkunskap: Hur undviker man lavinfarligt område, kamratsök med transceiver mm.

Program

Kursen är två dagar med start lördag morgon, hemfärd söndag kväll.

Lördag
Ankomst till Åre på morgonen. Utrustningsgenomgång vid foten av fjället, för och nackdelar med olika sorters utrustning, handhavande av utrustning etc. Vi ger oss upp på Åreskutan med stighudar och går genom hur man rör sig energisnålt, i vilken fart rör man sig, hur man anpassar klädseln mm. Väl uppe på toppen njuter vi av utsikt och fika! Efter fika väntar mytomspunnen offpist på baksidan av Åreskutan, vi slipar på tekniken för hur man åker nerför i olika snöförhållanden samt olika lutningar. Vi är ute hela dagen och äter medhavd matsäck uppe på berget.

Söndag
Dagstur med lavinkunskap som tema. Vi väljer fjälltopp utefter väderförhållanden och bästa snön. Under dagen tittar vi på hur man undviker lavinfarliga områden. Vi äter lunch uppe på fjället och pratar om risker med offpist och turskidåkning. På eftermiddagen tränar vi kamratsök med hjälp av våra transceivers. Vi lär oss hur man effektivt hittar en kamrat som ligger under snön med hjälp av transceiver, spade och sond.


Boka Grundkurs Skitouring i Åre »

Grundkurs Skitouring i Åre

Aktivitets info

PERIOD: 15/12-30/4

NIVÅ: God erfarenhet från skidåkning i pist. Ingen erfarenhet från toppturer/randoneé krävs. UTRUSTNING: Möjligheten finns att hyra Dynafitutrustning. Önskar man att köpa ny utrustning så är helgen ett bra tillfälle att testa olika skid- och pjäxmodeller. Meddela i förväg om era önskemål.

ORTER: Åre

LÄNGD och TRANSPORT: Helgen är anpassad för att passa med nattåg ankomst lördag morgon, avfärd söndag kväll. Meddela om ni önskar ha kursen andra dagar i veckan.

ANTAL: 2-6 pers/guide

INGÅR: Två dagars kurs. Säkerhetspaket(transceiver,spade,sond).

PRIS: 2490kr/pers

BOENDE: Vi samarbetar med flera aktörer – kontakta oss så berättar vi mer.

FÖRSÄKRING: Resenären behöver rese- och olycksfallsförsäkring för genomförande av denna aktivitet.

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing