Haute Route

Upplev den höga vägen! Den höga vägen, som turen även kallas, är en hisnande upplevelse i högalpin terräng. Tillsammans med en svensk bergsguide tar ni er från Chamonix till Zermatt över glaciärer med alpin turutrustning. Under turen får ni uppleva fantastisk miljö och ni kommer även få fantastisk skidåkning. Enklare klättring på is- snö och glaciär kommer även att förekomma samt inslag av rephantering och firning.

Allt som åks nerför skall dock gås uppför varför turen kan anses fysisk krävande. Den klassiska leden öppnades 1911 och sträcker sig ca 140 km över alpernas toppar. Turen tar 5-7 dagar att genomföra och är relativt väderkänslig.

Övernattning sker i bemannade bergshyttor utmed vägen varför inte mat eller sovsäck behöver bäras med. Första och sista natten sker övernattning på det genuina svenskägda Hotel Slalom i Chamonix.

Dag 1. Argentiere - Trient hut
Starten går från toppen av Grands Montets ner till Argentiere glaciären. Nere på glaciären går vi med stighudar upp till Col du Chardonnet 3323 m.ö.h. Väl uppe firar vi ned oss på den branta östsidan ca 50 meter. Innan vi når Trient hyttan passerar vi ytterligare ett pass, Fenetre du Saleina 3261 m.ö.h. Totala tiden från Grands Montets till Trient hyttan är ca 6-7 timmar.

Dag 2. Trient hut - Prafleuri hut
På morgonen väntar ett av Haute Routes bästa åk, Val d´Arpette med 1300 fallhöjdsmeter ner till Champex. Därifrån tar vi taxi till La Chable, en del i Verbiers skidsystem. Vi skidar upp till Col de la Chaux 2940 m.ö.h. där vi tar av hudarna och åker ner en kort sträcka för att sedan skida upp till ytterligare ett pass, Col de Momin 3003 m.ö.h. Ner tar vi oss sedan till den obemannade Prafleuri hyttan.

Dag 3. Prafleuri - Dix hut
Dagen börjar med skidbestigning till Col de Roux 2804 m.ö.h. Därefter åker vi ner till La Barma, fortsätter över Lac des Dix till Pas du Chat. Efter ca 5 timmars hårt skidande vilar vi oss slutligen i mysiga Dix hut.

Dag 4. Dix hut - Vignettes hut via Pigne d´Arolla
Fjärde dagen leder oss tillbaka till den normala rutten och Vignettes hut. Bestigningen av toppen Pigne d´Arolla, 3796 m.ö.h blir förhoppningsvis en riktig upplevelse beroende på väder och snöförhållanden.

Dag 5. Vignettes hut via Pigne d´Arolla - Bertol Hut
Femte dagen är en liten variant för att dels få en extra tur, men även för att slippa ett maratonpass den sista dagen. Vi börjar med att skida upp till Col des Vignettes innan vi tar oss upp på Mt Collon Glaciären till Col de L´Evêque på 3392 m.ö.h. Här ifrån går vi sedan i riktning Bertol hyttan. Efter ca 7 timmar är vi framme och kan vila ut på Bertol hyttans solveranda.

Dag 6. Bertol hut - Zermatt
Turens sista dag tar oss över böljande glaciärer och ett flertal pass. Det är en hel del fallhöjd som ska klaras av och i horisonten skymtar Matterhorn som växer för varje stavtag vi tar. Det är en värdig avslutning på denna hisnande väg genom alperna. Känslan av att avsluta i Zermatt efter sex dagars svettande med utsikt över Matterhorn som belöning går inte att beskriva.


Boka Haute Route »

Läs mer på Hauteroute.net »

skidturen Haute Route, Chamonx-Zermatt med bergsguide

Aktivitets info

PERIOD: 21/3 - 2/5

NIVÅ: Krävande, tekniskt medel, god skidvana.

ORTER: Chamonix-Zermatt

LÄNGD: Lör-lör

ANTAL: 3-4 pers/guide

INGÅR: Bergsguide och utbildning sex dagar, övernattning i refuge med halvpension fem nätter, boende på hotell i dubbelrum inklusive frukost två nätter, liftbiljetter, lokala transporter, säkerhetsutrustning (rep & sele, spade, sond, transciever).

PRIS: 12 9900:-/pers

FÖRSÄKRING: Resenären behöver rese- och olycksfalls-försäkring för genomförande av denna aktivitet.

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing