Mikael Amlert

Du ska bli bergsguide! Denna uppmaning fick Mikael Amlert av dåvarande regementschefen i mitten av 90-talet. Mikael var då aktiv som yrkesofficer i Kiruna. Hans passion för fjällen och klättringen i norr förde honom snart vidare ut i Europa och han hamnade i Chamonix. Där genomförde han 1997-1998 den tyska Alpjägarkårens utbildning till militär bergsguide och han kom att bli den 480:e tyska militära bergsguiden sedan utbildningen inrättades i början av förra seklet.

Mikael var den förste svenska militär som genomförde en utbildning av det här slaget. Utbildningen anses vara ett av världens mest krävande utbildningsprogram och ett flertal mödosamma turer under kritiska förhållanden genomfördes. Mikael själv ser tillbaka på utbildningen som mycket givande och han säger:

Det var en mycket lärorik period som för mig innebar en vändpunkt helt enkelt.

Det var under den här tiden Mikael inspirerades att satsa på utbildningen till UIAGM-bergsguide inom SBO och sommaren 1999 kom han att inleda utbildningen. Ett år senare lämnade han den aktiva tjänsten inom Försvaret och idag ägnar han sig på heltid åt guidning i Skandinavien och Alperna.

Mikael är även aktiv som instruktör och kursledare inom Svenska Klätterförbundet och sedan många år leder han förbundets traditionella alpina klätterkurs i Kebnekaise. En årlig kurs med anor nästan 70 år tillbaka i tiden. 1994 värvades han till den alpina fjällräddningsgruppen i Kiruna. Han engagerar sig kraftigt i varje räddningsinsats och i gruppens utveckling.

Jobbet som räddningsman kompletterar mig som bergsguide på ett mycket givande sätt. Det ger nya perspektiv på säkerhet i bergsmiljö.

Hela Mikaels vuxna arbetsliv har bestått av att inspirera och motivera människor i sin omgivning. Detta har fått Mikael att förmedla sin passion för fjällen och bergsmiljön på ett medryckande och personligt sätt som ofta uppskattas av gästerna. Mikaels aktiviteter har under alla år försett honom med ett ovärderligt nätverk av lokala resurser och han komponerar sina turer och kurser på ett unikt och varierande sätt.

Särskilt till de svenska och norska bergsområdena känner Mikael en lokal förankring och han hårt för att etablera bergsguideyrket. Säsongen planerar han för att hinna med bästa tiden i både Alperna och i Skandinavien såväl sommar som vinter. Mikaels egen syn på detta är enkel:

Det känns som att få en extra sommar och vinter i bonus.

En stor del av Mikaels arbete går att utveckla och genomföra sitt program i Sverige och Nordnorge. Ungefär tre månader spenderar han i Alperna där han omväxlande arbetar med offpist skidåkning och klättring.

Boka din bergsguide här »

Bergsguide Mikael Amlert

Guide Fakta

FÖDD ÅR: 1966

GUIDE SEDAN: 2003

NATIONALITET: SWE

SPECIALITET: Alpina skid- och klätterturer i norra skandinavien, lavinkurser, ski- and sail.

 

Utbildning

2003
UIAGM-GUIDE
Auktoriserad Svensk Bergsguide och därmed UIAGM/IVBV/IFMGA guide.

1999
LAVINSPRÄNGARE
Schweiziska Armens lavinsprängutbildning i Andermatt och Davos

1998
MILITÄR BERGSGUIDE
Utnämnd Heeresbergführer vid tyska alpjägarkåren

1998
SKIDLÄRARE
Tyska IVSI- skidlärarexamen

1995
ÖVERLEVNADSINSTRUKTÖR
Överlevnadsinstruktör i Försvaret

1995
KLÄTTERINSTRUKTÖR
Auktoriserad Svensk Klippklätterinstruktör

1994
RÄDDNINGSMAN
Räddningsman i Alpina fjällräddningen

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing