UIAGM Bergsguide

UIAGM står för Union Internationale d´Associations de Guide de Montagne och är den internationella sammanslutningen för bergsguider. Ett tjugotal länder är anslutna till UIAGM som även går under beteckningarna IVBV (Internationale Vereinigung der Bergführerverbände) samt IFMGA (International Federation Mountain Guide Association).

Bergsguiden ansvarar för aktivitetens utförande och allt runt om kring från logistik och utrustning till bokning av hyttor på berget. Bergsguiden kan ta med dig på allt från enkel klippklättring i Stockholmsområdet till hisnande skidexpeditioner på Grönland.

Historia

Bergsguidesyrket uppstod under 1800-talet då äventyrare och entusiaster från framförallt den brittiska överklassen tog hjälp av lokalbefolkningen i alperna för att nå toppar och genomföra expeditioner. De lokala guiderna kom, när efterfrågan blev större, att organisera sig i lokala organisationer.

1965 grundades UIAGM som ett yrkesförbund för bergsguiderna. Syftet var att samordna normer och krav för medlemsländernas guider så att en guide i ett land inom UIAGM skulle kunna guida inom de andra medlemsländerna.

Utbildning

För att bli auktoriserad UIAGM-guide krävs det att man genomgår en flerårig utbildning inom någon av medlemsländernas organisationer. I Sveriges fall skall utbildningen genomgås hos SBO, Svenska bergsguideorganisationen.

För att bli UIAGM-guide krävs det att man är minst 22 år och man har en hel del förkunskap. Man måste ha minst fem års klätter- och skiderfarenhet, ha förstahjälpen utbildning samt tagit Svenska klätterförbundets instruktörsexamen. Vidare måste man ha dokumenterad erfarenhet av minst 50 alpina turer, 20 klätterturer grad 6, 20 skidbestigningsturer, etc.

Utbildningen består sedan av fem olika kursmoment. Varje kurs är mellan sex och 12 dagar. Efter genomgången kurs är det examination av varje moment som pågår ungefär en vecka. I utbildningen och kurserna ingår bland annat följande; klippklättring och bergsräddning, alpin klättring och glaciärteknik, skidbestigning och offpistskidåkning. All utbildning och alla moment genomsyras av träning i ledarskap, gruppdynamik, pedagogik och nutrition. Själva utbildningen tar cirka tre till fem år att genomföra.

Efter att ha genomgått och klarat samtliga kursmoment så blir man ”aspirantguide” vilket innebär att man får guida inom sitt eget land. Efter tillräcklig praktik blir man sedan ”vanlig” auktoriserad UIAGM-guide.

Yrket

Som auktoriserad UIAGM-guide är man utbildad att ta med grupper och erbjuda upplevelser inom klättring, skidåkning, vandring, toppturer eller andra bergssporter. Möjligheterna att praktisera sitt yrke är nästan obegränsade och om det inte är väder och vind som sätter stopp så är det gästernas ambitioner.

Bergsguidens uppgift är att läsa av gruppens nivå och ambition för att sedan ta dem med på en så maximerad upplevelse som möjligt genom nyttjande av sin mångåriga erfarenhet och lokalkännedom. Guiden ansvarar även för många av detaljerna kring aktiviteten såsom utrustning, liftkort, bokning av övernattning på berget, etc.

Sommar som vinter överallt i världen är de auktoriserade UIAGM-guiderna villiga att guida dig. Många av de återkommande gästerna väljer att låta guiden välja eller rekommendera aktivitet utifrån guidens kunskap om gruppen samt de rådande förhållandena på olika platser.

I Sverige

Svenska bergsguideorganisationen, SBO, grundades av Johan Arnegård 1990 efter att denna funnit ett behov av professionella bergsguider i Sverige. 1997, efter tre års väntetid, blev SBO upptagen i den internationella organisationen UIAGM.

SBO har till uppgift att ansvara för utbildning och examinering av bergsguider men även att verka för att etablera yrket i vår fjällvärld samt att underlätta arbetet för de anslutna guiderna.

Mer info/kontakt

Vill du bli bergsguide eller har du några frågor kring UIAGM eller SBOs verksamhet? Nedan finner du ett par länkar till mer information.

SBOs hemsida – http://www.sbo.nu
Internationella bergsguideunionen - http://www.ifmga.info

Artiklar

Det finns två bra artiklar som beskriver yrket som bergsguide från vilka viss information ovan har hämtats.

"Yrke: Bergsguide", Andersson Gunnar, SAS Magasinet upp & ner, 11/02
"Bergsguide, ett drömjobb", Lemmel Josefine, Åka Skidor, 2/01

UIAGM/SBO bergsguide

© Copyright Mountain Event 2007. All rights reserved.

Webbdesign och hemsideproduktion av iPublishing